Financiering als middel van de strategie

De afgelopen jaren is de zoektocht naar kapitaal aanmerkelijk complexer geworden. Ilfa ondersteunt organisaties bij het vinden van de juiste financieringsstrategie door verregaande kennis van en ervaring met alle mogelijke financieringsvormen te combineren met een netwerk van partnerships, banken en alternatieve financiers. Zo kan gericht gewerkt worden aan een financieringsstructuur die de ontwikkeling van uw organisatie ondersteunt en uw ambities helpt realiseren. De aanpak van Ilfa helpt niet alleen bij het verkrijgen van het gewenste kapitaal, maar geeft ook ondersteuning bij financieel beheer.

Passend

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden toetsen we de financierbaarheid van uw organisatie en komen we gezamenlijk tot een passende financieringsoplossing. We beperken ons niet tot het bellen van een bank, maar gaan op zoek naar een passende oplossing, of deze nu bestaat uit leningen, obligaties, aandelen of een combinatie.

Structuur

Door onze jarenlange ervaring in de financiële wereld hebben we een groot netwerk opgebouwd bestaande uit financiële instellingen, alternatieve financiers, professionele investeerders en andere (financiële) specialisten. Wij bieden u toegang tot dit netwerk en ondersteunen u bij het contact en het maken van afspraken.

Combinatie

Bij een grotere financiering is het verstandig om gebruik te maken van verschillende financieringsmogelijkheden en verschillende vermogensbronnen aan uw organisatie te binden om te voldoen aan de totale financieringsbehoefte. Wij bewaken voor u dat daarbij de juiste juridische structuur ontstaat en de meest geschikte combinatie gekozen wordt.

Het vinden van een passende financiering

Een passende financiering ontstaat niet vanzelf. Wij doorlopen een aantal stappen, gebaseerd op de uitgangspunten dat de investeringsbeslissing vóór de financieringsbeslissing komt en financiering een middel en geen doel is. De Ilfa-roadmap hiernaast geeft kort weer hoe onze aanpak uw zoektocht naar de optimale financiering voorbereidt, alternatieven grondig in kaart brengt en nazorg biedt.

Trackrecord

Ilfa is al ruim 25 jaar specialist in maatschappelijke financiering. Wij bemiddelen en ondersteunen in onder andere de sectoren onderwijs, zorg, betaalbaar wonen en duurzame ontwikkeling.

Een aantal recente deals

Banklening
€ 70.000.000,-
Rabobank en NWB

Banklening + rekening courant
€ 115.000.000,-
Rabobank en ING

Obligatielening(en)
€ 38.000.000,-
Nederlandse family offices, charitatieve instellingen en retail beleggers

Obligatielening(en)
€ 14.804.700,-
Personeel, omwonenden en charitatieve instellingen

Bank- en obligatielening(en)
€ 6.270.000,-
Triodos Bank en charitatieve instellingen

Banklening
€ 57.000.000,-
Triodos Bank, ABN AMRO en BNG

Banklening + rekening courant
€ 7.000.000,-
ABN Amro Bank

Banklening
€ 18.000.000,-
BNG, Rabobank en Triodos

Onderhandse geldlening
€ 15.000.000,-
Europese institutionele belegger

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Obligaties

Een obligatie is een eeuwenoud instrument. Het is een schuldbewijs dat een deel van een lening aangegaan door een organisatie vertegenwoordigd. Beleggers die een obligatie aanschaffen, lenen geld uit aan de organisatie en ontvangen in ruil rente. Na de looptijd wordt de obligatie afgelost. Alle obligaties van een lening hebben dezelfde waarde en rechten en er ontstaat geen eigendomsrelatie.

Aandelen

Een aandeel is een waardepapier welke aangeeft dat u voor een percentage eigenaar van een organisatie bent. Aandelen geven stemrecht op de aandeelhoudersvergadering van de organisatie en, indien de organisatie dit uitkeert, geven aandelen het recht op dividend en koerswinst.

Leningen

Er bestaan veel verschillende soorten leningen, maar altijd geldt dat een partij voor een bepaald doel een geldbedrag ontvangt dat op termijn terugbetaald moet worden. Meestal wordt voor het beschikbaar stellen van het geld een vergoeding verwacht, de rente.

Converteerbare obligaties

Een converteerbare obligatie is een obligatie die onder bepaalde vooraf vastgestelde voorwaarden ingewisseld kan worden voor andere waardepapieren, vaak aandelen. Een converteerbare obligatie wordt ook wel een ‘convertible bond’ genoemd.

Onze partners

AndersFinancieren helpt organisaties die impact willen maken bij het verkrijgen van alternatieve financiering door de uitgifte van obligaties. Deze obligaties worden via het platform of onderhands aangeboden aan particuliere en professionele beleggers die zinvol willen investeren. Alleen projecten met een aantoonbaar maatschappelijk of duurzaam karakter krijgen toegang tot het platform.

AndersFinancieren onderscheidt zich van crowdfundingplatformen doordat zij opereren onder een vergunning als beleggingsonderneming.

Lees meer over AndersFinancieren

Symbid geeft organisaties toegang tot duizenden private en professionele investeerders en business angels. Via Symbid kunt u investeerders vinden die geloven in uw organisatie, hier onderdeel van uit willen maken en zo uw organisatie willen ondersteunen.

Symbid biedt professionele begeleiding, een uitgebreid netwerk en volledige afhandeling aan. Afhankelijk van de onderneming en de fase van deze onderneming zit, wordt bepaald welke investeerders het best passend zijn.  Symbid is dé expert in online durfkapitaal financiering.

Lees meer over Symbid

Enkele voorbeelden

Steenvlinder

Steenvlinder is dé specialist in Nederland op het gebied van zelfbouw en klushuizen. Via onze beide partners AndersFinancieren en Symbid heeft Steenvlinder financiering opgehaald voor haar klusprojecten via een converteerbare lening en de uitgifte van obligaties.

Rural Spark

Rural Spark biedt via zonnepanelen en energierouters toegang tot zonne-energie in rurale gebieden in Afrika. Via onze partner Symbid heeft Rural Spark financiering opgehaald voor de uitbreiding van het serviceplatform voor partners in Afrika.

Sustainer Homes

Sustainer Homes bouwt duurzame woningen en werkruimtes op een flexibele en toegankelijke manier. Via onze partner Symbid heeft Sustainer Homes financiering opgehaald voor verdere opschaling van de organisatie via de uitgifte van aandelen.

Bernhoven

Bernhoven vindt dat een ziekenhuis van iedereen is, van medewerkers tot omwonenden en van artsen tot andere belanghebbenden. Via onze partner AndersFinancieren heeft Bernhoven hun visie kracht bijgezet via de uitgifte van meerdere (converteerbare) obligaties.