Ilfa bestaat 25 jaar. Hét moment om te kijken waar we vandaan komen en te bedenken hoe de financiële wereld van morgen eruit zal zien. Treasury heeft immers als vizier naar de toekomst een belangrijke rol te vervullen. Op deze pagina zullen wij de komende tijd onderwerpen aandragen, ingestoken vanuit de werkwijze die Ilfa al 25 jaar hanteert. Niet omdat we denken dé oplossing te hebben in dit coronatijdperk, maar vanuit de overtuiging dat onze ervaring en aanpak een waardevol steuntje in de rug kunnen zijn.

2: Cashmanagement Scrum

Een maatschappelijk project van Ilfa en de Hogeschool Utrecht

Cashmanagement Scrum is een project van Ilfa en de Hogeschool Utrecht. We combineren jong talent met een bewezen aanpak. Als deelnemende organisatie krijg je direct meer inzicht in je cashmanagement, voorzien van een strakke planning. Zo creëren we meer tijd en ruimte om te ondernemen.

Meer informatie

1: Businesscase - Financieren in de buffereconomie

De noodzaak van een robuuste financieringsplanner: de Ilfa-roadmap

De economie verandert. We gaan van een ‘just in time’ lean and mean aanpak naar een buffereconomie waarin ‘just in case’ het credo is en we socialer en ecologischer handelen. ‘Just in time’ past bij een wereld waarvan we dachten dat deze voorspelbaar was, in een buffereconomie kunnen onvoorspelbaarheden beter opgevangen worden. Grotere buffers vangen de risico’s op. Dit betekent dat elke businesscase op de schop moet. Organisaties zullen meer eigen vermogen en/of mezzanine (een combinatie van eigen vermogen en vreemd vermogen) financiering moeten ophalen. In te zetten kapitaal zal een diverse mix worden met andere instrumenten en bronnen.

Financiering ophalen was altijd al een klus, maar de coronapandemie maakt het nog complexer. Je weet dat je een route moet uitstippelen om succesvol je doel te behalen, maar waar staat je organisatie nu precies en hoe werkt de markt nu? Het is alsof je een routeplanner instelt zonder exact je eigen locatie te weten, je bestemming enkel bij benadering bekend is en het onduidelijk is welke wegen begaanbaar zijn. In deze situatie heb je twee opties: je gooit je routeplanner weg, begint gewoon en ziet wel waar je uitkomt óf je kiest voor een robuustere planner die onzekerheden kadert.

Ilfa begeleidt al 25 jaar organisaties bij het ophalen van financiering. We hebben in die tijd de nodige crises meegemaakt. Gelukkig geen van deze omvang, maar in menig dossier zat een extra uitdaging door een mondiale crisis, politieke koerswijziging of interne uitdagingen. Vaak was het een combinatie, een samenloop van omstandigheden. Hoe zorg je er dan voor dat er toch de juiste financiering wordt opgehaald?

Wij hebben al jaren een vaste aanpak. Ongeacht de complexiteit van het dossier, hoogte van de te financieren bedragen en financierbaarheid van de organisatie, werken wij op basis van de volgende stappen:

Onze aanpak van de afgelopen 25 jaar is succesvol kunnen we met trots melden. We hebben al 2,8 miljard euro financiering kunnen bemiddelen en het effect van onze ondersteuning is letterlijk zichtbaar in het straatbeeld van steden als Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam! Dat niet alleen, wij zijn vooral trots op de impact die we kunnen maken op het dagelijks leven van mensen met onze projecten en initiatieven (binnenkort plaatsen wij een overzicht van een aantal gefinancierde projecten waar wij bijzonder trots op zijn).

Onze aanpak, ook wel de Ilfa-roadmap genoemd, is geen achtste wereldwonder. Het is een complex proces teruggebracht naar essentiële stappen die volgtijdelijk en in de juiste volgorde doorlopen moeten worden, wil men met de juiste vraag bij de juiste financier uitkomen. Te veel trajecten stranden onzes inziens, omdat er onvoldoende zicht is op de hoeveelheid geld die nodig is voor welke periode, welk risicoprofiel het project heeft en welke financieringsbron bij de vraag past. Te vaak wordt gewerkt vanuit wat mensen denken wat mogelijk is qua financiering zonder systematisch de opties te inventariseren en af te vinken. Dan ga je bij de eerste afslag al de verkeerde kant op!

Ook in het coronatijdperk is er minimaal een houvast, de klassieke financieringsleer:

De investeringsbeslissing gaat altijd voor de financieringsbeslissing.

Met andere woorden, je businesscase moet aan de nieuwe werkelijkheid aangepast zijn. De passende investeringen moeten qua impact op de financierbaarheid van de organisatie zijn getoetst. Een breed scala van scenario’s zullen daarbij de revue moeten passeren. De uitkomst van deze analyses vertaalt zich vervolgens in een risicoprofiel, waarmee je moet bepalen in welke verhouding eigen vermogen en vreemd vermogen de investeringen gefinancierd moeten worden (de financieringsstrategie). Daarna kun je bedenken bij welke bronnen je kunt aankloppen met een goed onderbouwd dossier (alles wat je hebt verzameld in de voorgaande fases). Het aanbod van de financieringsbron(nen) toets je vervolgens aan je strategie. Je blijft het hele proces in control, waardoor je voorkomt dat je in de laatste stappen een uitkomst krijgt die niet had bedacht.

Kortom, je hebt een routeplanner nodig die flexibel met nieuwe tussenstops kan omgaan zonder het einddoel uit het oog te verliezen, een financieringsstructuur die past bij de nieuwe werkelijkheid, de buffereconomie. De Ilfa-roadmap heeft, in onze optiek, de afgelopen 25 jaar bewezen zo’n routeplanner te zijn door goed om te gaan met onzekerheden en nieuwe marktontwikkelingen door de systematische aanpak.

De komende weken lichten we de volgende tussenstops van de Ilfa-roadmap toe en geven we praktische tips. Wil je meer informatie, heb je tips of opmerkingen of wil je een reactie achterlaten? Wij horen graag van je! Neem contact op via e-mail (info@ilfa.nl), telefoon (085 130 26 55) of LinkedIn.

Daarnaast zullen wij, in samenwerking met Hogeschool Utrecht, komend academisch jaar met een groep studenten delen van de Ilfa-roadmap doorlopen voor een aantal organisaties die daar behoefte aan hebben. Lijkt dit iets voor jouw bedrijf of wil je meer informatie? Neem contact op met Irma Langeraert, managing partner van Ilfa, via irma@ilfa.nl of Dr. Michiel van der Ven RT, hoofddocent aan de Hogeschool Utrecht, via michiel.vanderven@hu.nl.

Stuur een e-mailBezoek LinkedIn

25 jaar Ilfa - De cijfers

Bemiddeling en ondersteuning in onder andere de sectoren onderwijs, zorg, betaalbaar wonen en duurzame ontwikkeling
Totaal gefinancierd

Over Ilfa

Wij zijn een integere, professionele partner die u helpt treasury naar uw praktijksituatie te vertalen. Naast hoogwaardig advies bieden wij een breed scala aan diensten aan, gericht op het ondersteunen en ontzorgen van organisaties bij de uitvoering van treasury taken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Wij maken het voor alle soorten organisaties, groot en klein, mogelijk te beschikken over een volledige treasury functie en bieden indien gewenst doorlopende ondersteuning. Sinds 2013 beschikken wij over een vergunning als Beleggingsonderneming. Onze bedrijfsvoering, integriteit en vakbekwaamheid van onze bestuurders en de financiële situatie van onze onderneming voldoen daarmee aan de eisen gesteld door MiFID II en de Wet op het financieel toezicht.

Bel ons

085 130 26 55

Of stuur een e-mail

info@ilfa.nl

Onze partners

Ons netwerk van partners bestaat uit onder andere investeerders, financiers, brancheorganisaties en serviceproviders.