De HU Treasury Scrum: Net Echt!

Een interview met docent Sybrand de Groes

“De studenten worden in het diepe gegooid, maar op een leuke manier,” – Irma Langeraert, directeur Ilfa

Dit jaar zijn studenten van de Hogeschool Utrecht tijdens de Treasury Scrum aan de slag gegaan bij een fictief internationaal productiebedrijf, TMI. TMI heeft een volledig operationeel treasury managementsysteem, Treasury Metrics. Het systeem is volledig gevuld met data van ruim 30 bankrekeningen, zes valuta, liquiditeitsprognoses, leningen, FX derivaten en swaps. De studenten kregen een zware opdracht. Aan de tooling lag het niet, maar de vorige treasurer had niet zo goed op de zaak gepast. Daardoor kwamen de investeringsplannen in gevaar. Aan de studenten de taak om een oplossing te vinden.

In eerste instantie werd er wat gemord onder de studenten bekent docent Sybrand de Groes. De opdracht leek ingewikkeld en kostte wat moeite. Daarbij kwam dat niet alle studenten een bedrijfseconomische vooropleiding hadden. Door in groepjes te werken werd dat euvel opgevangen en naast de praktijkcasus werd uiteraard ook de theorie behandeld. Zo kwam het dat naarmate de tijd vorderde ze er meer en meer plezier in kregen. Het is volgens Sybrand heel belangrijk om een casus daadwerkelijk via een treasury managementsysteem te doen in plaats van enkel op papier: “Een opdracht op papier blijft bij concepten, maar nu zie je direct resultaat van het werk wat je doet. De bijna echte praktijkervaring is de grote meerwaarde. Net als een werkelijke cashmanager gaan ze aan de slag.”

“Net als een werkelijke cashmanager gaan ze aan de slag.” – Sybrand de Groes, docent en consultant

In de Treasury Scrum doen de studenten vooral ervaring op hoe je moet werken met veel informatie uit verschillende bronnen, hoe je overzicht kunt houden en daaruit vervolgkeuzes moet maken. Voor Sybrand is dit een mooie stap in het leerproces: “Via de case doen ze veel ervaring op. Het leuke is dat niet alles in een keer goed gaat, maar studenten worden geprikkeld om inzicht te krijgen. Het grote voordeel van het concept is dat de studenten als ze later aan de slag gaan veel al een keer gezien hebben en er echt mee gewerkt hebben.”

De Treasury Scrum in de toekomst

Bij Ilfa werken we altijd met veel enthousiasme naar de Scrum toe. Niet alleen de Treasury Desk zit klaar om de studenten te begeleiden, ook onze consultants en directeur Irma Langeraert kijken uit naar de eindopdracht om zo te zien wat de studenten geleerd hebben. Irma: “De studenten worden in het diepe gegooid, maar op een leuke manier. Hun enthousiasme geeft ons energie.” Dit jaar hebben de studenten als onderdeel van de eindopdracht video’s gemaakt met daarin uitleg over het gebruik van de software van Ilfa. Een van deze video’s gebruiken wij nu op onze website!

Ook volgend jaar zal er weer een Treasury Scrum plaatsvinden met een nieuwe groep studenten. Er zijn al genoeg ideeën over de ontwikkeling van de opdracht. Wij kijken er, net als Sybrand, met veel enthousiasme naar uit!

Dit jaar stond de Treasury Scrum aan de kant van de Hogeschool Utrecht onder nieuwe leiding. Na het pensioen van hoofddocent Finance & Control Dr. Michiel van der Ven RT heeft Ir. Sybrand de Groes het stokje overgenomen. Sybrand heeft veel ervaring aan beide kanten van de treasurytafel. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring bij het bankwezen. Daarna heeft hij zich als consultant toegelegd op het efficiënt inrichten van de treasury van zijn klanten. Het werk als consultant is volgens Sybrand een leuke combinatie met het werk als docent: “De echte knepen van het vak leren de studenten uiteraard in de praktijk, maar door ze een hoop enthousiasme en basiskennis mee te geven is de overstap van studeren naar werken geen sprong in het diepe.”