Zorgorganisatie Groenhuysen behaalt ‘AA-‘-rating

Onlangs heeft Groenhuysen, bijgestaan door Ilfa, de uitstekende rating (kredietbeoordeling) van AA- behaald. Deze rating is uitgegeven door Fitch Ratings, samen met S&P en Moody’s een van de drie grootste rating agencies ter wereld. Deze rating brengt voor Groenhuysen heel veel mogelijkheden mee, aangezien het bewijst dat Groenhuysen een financieel zeer gezonde organisatie is.

Er zijn grote maatschappelijke opgaven in de zorg, daarom is het belangrijk om zo optimaal mogelijk gefinancierd te zijn en goed te weten waar je als organisatie staat. Met de ‘AA-‘rating weet Groenhuysen dat zij voor de korte en lange termijn kan blijven investeren in haar maatschappelijke opgave om ouderen in de regio hoogwaardige zorg en ondersteuning te bieden. “We zijn verheugd en trots op de behaalde ‘AA-’ kredietbeoordeling. Dit bevestigt dat Groenhuysen zich op een goede manier inzet voor het leveren van kwalitatieve zorg, het welzijn van ouderen en het waarborgen van financiële stabiliteit”, aldus Ron Axt, voorzitter raad van bestuur bij Groenhuysen.

Extra bijzonder aan de rating is dat Groenhuysen op eigen kracht een stand alone rating van maar liefst A+ heeft weten te behalen. Dat de rating nog hoger uitvalt komt door de betrokkenheid van de Nederlandse staat in de financiering van de ouderenzorg. Groenhuysen mag daardoor één trap (‘notch’) hoger uitkomen dan puur op eigen kracht.

Vernieuwd proces

De rating van Groenhuysen vond plaats terwijl Fitch in een proces zat waarbij de methodiek enigszins werd herzien. Groenhuysen is de eerste Nederlandse instelling die langs de nieuwe meetlat gelegd is, andere instellingen die al een Fitch-rating hebben krijgen hier nog mee te maken. Mede door de nieuwe methodiek werd door Fitch de nodige aandacht besteed aan de zeer specifieke werking van het Nederlands zorgstelsel met betrekking tot mogelijk overheidsingrijpen, door Fitch vervat in de twee termen ‘responsibility to support’ en ‘incentive to support’.

In de nieuwe methodiek zal Groenhuysen pas bij een down-grading van meer dan vier ‘notches’ (dus van A+ naar achtereenvolgens A, A-, BBB+ en dan BBB) de aan de Nederlandse staat gekoppelde ‘AA-‘rating verliezen. Juist die AA- is maatgevend voor financiers.

Kortom: Groenhuysen heeft niet alleen een zeer goede rating behaalt, maar die is ook nog eens zeer robuust!

Wilt u meer weten over de kredietbeoordeling van Groenhuysen? Lees hier het persbericht van Groenhuysen en hier het commentaar van Fitch Ratings bij de rating.